وردپرس چیست ؟ صفر تا صد وردپرس
از ورد پرس چگونه استفاده کنیم ؟
آیا تا به حال پیش آمده که تصمیم بگیرید برای خود یا کسب و کارتان وب سایتی راهاندازی کنید اما به خاطر عدم آشنایی با برنامه نویسی و پیچیدگیهای طراحی وب، قید آن را زده باشید ؟ اگر پاسختان مثبت است ، باید بگویم که برای داشتن یک وب سایت اینترنتی ، نیازی به هیچ دانش برنامهنویسی ندارید !
تنها کافی است که از سیستم مدیریت محتوای وردپرس ( wordpress CMS) استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم به سوال پرتکرار کاربران جواب بدهیم . با ما همراه باشید .

وردپرس چیست ؟
برای راه اندازی یک وبسایت سیستم های مدیریت محتوای زیادی در دسترس هستند که برخی از آنها نسبت به بقیه برتری هایی دارند ، وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا متشکل از قالب ها و پوسته های بسیار متنوع است که به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می گیرد ، شما با استفاده از این سیستم بدون داشتن مهارت در برنامه نویسی می تونید سایت خود را راهاندازی کنید .
با اطمینان بر اساس تجربیات شخصی و نمونه های مشاهده شده به جرأت می توانم این اطمینان را به شما بدهم به دلیل انعطاف بالایی که سیستم مدیریت محتوا دارد با استفاده از آن قادر خواهید بود تا اقدام به راه اندازی هر نوع وبسایت با وردپرس کنید.
دو روش برای ساخت سایت وجود دارد که شما به دلخواه می توانید از آنها استفاده کنید . روش اول سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) و روش دوم طراحی و برنامه نویسی است .
اگر در انجمن های گوناگون عضو شده باشید گاها با موضوعاتی مواجه می شوید از قبیل اینکه آیا با این می توان یک سایت با موضوعات ( فروشگاهی ، خبری ، شرکتی ، موزیک و… ) راه اندازی کرد ؟
عموم کاربران که به تازگی قصد دارند تا وارد دنیای بزرگ وردپرس شوند همواره چنین سوالاتی را از دیگران می پرسند تا بتوانند یک سیستم مدیریت محتوای مناسب برای سایت خود انتخاب کنند .
تاریخچه سیستم مدیریت محتوای
مت مولنوگ پایهگذار وردپرس است ، نرمافزار کدبازی که بهطور گسترده از سوی وبلاگنویسان برای نوشتن وبلاگ مورد استفاده قرار میگیرد . « مت چارلز مولنوگ » ، متولد ۱۱ ژانویه ۱۹۸۴ در هوستون تگزاس است و در حال حاضر در سانفرانسیسکوی کالیفرنیا زندگی میکند . مولنوگ در ابتدا مدتی به مطالعه ساز ساکسیفون پرداخت و در آموزشگاه بازیگری و هنرهای نمایشی حضور مییافت .
اولین سیستمی که مولنوگ برای وبلاگنویسی از آن استفاده کرد، سیستم b2/cafelog بود . او برای نخستین بار برای انتشار عکسهایی که در سفر به واشینگتن گرفته بود از این سیستم استفاده کرد . همین تجربه باعث شد که به این فکر بیفتد که خود ، برای وبلاگنویسی نرمافزاری بهروز و سازگار با استانداردهای وب که نیازهایش را برآورده کند ، بنویسد . او در ژانویه ۲۰۰۳ ، در وبلاگش این مطلب را اعلام کرد .
مولنوگ به سرعت با شخصی به نام « مایک لیتل » تماس گرفت و با کمک هم ، این دو شروع به نوشتن وردپرس با استفاده از b۲ کردند . توسعه دهنده اصلی b۲ یعنی Michel Valdrighi هم به زودی به جمع دو نفره آنها اضافه شد . در مارس ۲۰۰۳ او Global Multimedia Protocols Group را تأسیس کرد که در آن نخستین « میکرو فرمتها » نوشته شد .
او در آوریل ۲۰۰۴، سرویس نامآشنای Ping-O-Matic را تأسیس کرد که همانگونه که از نام آن برمیآید ، سرویسی است که با آن میشود پینگ کرد و موتورهای جستجویی مانند تکنوراتی را از بهروز شدن وبلاگ ، آگاه کرد . به یاری آن میشود ، به صورت بسیار ساده سرویسهای بسیار زیادی از جمله بلاگرولینگ محبوب وبلاگ نویسان ایرانی را پینگ کرد . در حال حاضر Ping-O-Matic روزانه یک میلیون بار پینگ میشود .
در می ۲۰۰۴ ، رقیب وردپرس یعنی مووبل تایپ ، اعلام کرد که قیمتهایش را تغییر دادهاست . مسئلهای که باعث شد هزاران کاربر مووبل تایپ به فکر استفاده از نرمافزارهای جایگزین بیفتند . وردپرس به خوبی از این فرصت استفاده کرد .
در اکتبر ۲۰۰۴ ، CNET مولنوگ را استخدام کرد تا در آنجا ، روی وردپرس کار کند و در اداره وبلاگها و رسانههای جدید به آنها کمک کند . در دسامبر ۲۰۰۴، مولنوگ bbPress را عرضه کرد ، سیستمی که وی در طی چند روز تعطیلات نوشته شده بود .در فوریه ۲۰۰۵ ، نسخه ۱٫۵ وردپرس آماده شد که نام Strayhorn را بر آن نهاده بودند . این نسخه ۹۰۰ هزار بار دانلود شد .
در آوریل ۲۰۰۵ شخصی متوجه شد که در سایت WordPress.org ، مقالههای زیادی به صورت مخفی وجود دارد که با تکنیک cloaking نوشته شدهاند . در cloaking دارنده یک سایت ، کاری میکند که نسخهای از سایت که به عنکبوتهای جستجو عرضه میشود ، متفاوت از چیزی باشد که به بازدیدکنندگان عادی نشان داده میشود . مولنوگ مجبور شد که مطلب را بپذیرد و همه مقالات را حذف کند .
مولنوگ در اکتبر ۲۰۰۵ از CNET جدا شد . چند روز بعد او Akismet را معرفی کرد ، سرویسی که جلوی کامنتها و ترکبکهای اسپم را میگیرد .
در نوامبر ۲۰۰۵ ، شرکت در پروژه وردپرس از حالت دعوتنامهای درآمد و مشارکت در آن برای همه آزاد شد . در دسامبر ۲۰۰۵ ، او شرکت اتوماتیک را معرفی کرد ، سرویسی که خدمات میزبانی وبلاگ ارائه میدهد و نرمافزارهای ضد اسپم میسازد . اکنون، بر اساس آمار Comscore ، سایت Automattic ، ماهانه ۱۰۰ میلیون بازدیدکننده دارد و در میان ۲۵ سایت برتر جهان قرار دارد .
در مارس ۲۰۰۷، مجله معتبر PC World، مولنوگ را به عنوان یکی از ۵۰ فرد مهم در اینترنت برگزید و در رده شانزدهم قرار داد .
تفاوت بین wordpress.org و wordpress.com
این یک سردرگمی رایج بین تمام کسانی است که برای اولین بار می خواهند کار با وردپرس را شروع کنند . تفاوت اصلی بین wordpress.org و wordpress.com در میزبانی وب سایت است .
wordpress.com یک پلتفرم میزبانی وب است ، که وب سایت شما را رایگان میزبانی می کند ؛ wordpress.org به شما این امکان را می دهد که سیستم مدیریت محتوا را رایگان دانلود کرده و با آن سایتتان را راه اندازی کنید . اگر فقط می خواهید مقالات خود را در یک بلاگ بنویسید و نمی توانید زمان و تلاش زیادی صرف کنید ، wordpress.com راه مناسبی برای این کار است . اما در صورتی که می خواهید یک وبسایت کامل راه اندازی کنید به سراغ wordpress.org بروید .
کاربرد وردپرس چیست و چه وب سایتهایی را میتوان با وردپرس ایجاد کرد ؟
بهترین سایتها از وردپرس استفاده میکنند ! اگر چه وردپرس در ابتدا برای ساخت سایت های وبلاگی و خبری ایجاد شده بود ، امروزه دیگر میتوان هر نوع وب سایتی را با آن ایجاد کرد . قالبها و افزونههای کاربردی وردپرس به قدری فراوان و متنوع هستند که تمام نیازهای شما را برای خلق صفحات وب پاسخ دهند . در پایین به برخی از انواع وب سایتهایی که میتوان آنها را با وردپرس ساخت اشاره میکنیم :
- وبلاگ : وبلاگها ، سایتهایی هستند که از آنها برای انتشار منظم مقالات و تصاویر استفاده میشود . وبلاگها میتوانند موضوعات مختلفی داشته باشند اما مهمترین ویژگی همهی بلاگها این است که مرتب در آنها مطالب و مقالات جدید بارگذاری میشود .
- فروشگاه اینترنتی : اگر قصد دارید خدمات یا محصولات خود را در اینترنت بفروشید ، وردپرس این امکان را به راحتی در اختیار شما قرار میدهد . شما میتوانید با نصب یک افزونه وردپرس فروشگاهی ، سایت وردپرسی خود را تبدیل به یک فروشگاه وردپرسی کنید . البته می توناید آموزش جامع راه اندازی فروشگاه اینترنتی با وردپرس را مطالعه کنید .
- وب سایت شرکتی : داشتن یک وب سایت برای معرفی کسب و کارتان میتواند کسب و کار شما را گسترش داده و آن را به افراد زیادی معرفی کند . وب سایتهای شرکتی که معمولاً از چند صفحه برای معرفی کسب و کارها تشکیل میشوند ، به راحتی با وردپرس قابل ایجاد شدن هستند . قالب های شرکتی وردپرس مناسب راه اندازی وب سایت برای کسب و کار و شرکت شما هستند .
- وب سایت نمونهکار : میخواهید تواناییهای خود را در زمینهی طراحی گرافیک ، هنر ، برنامهنویسی و… در معرض نمایش بگذارید ؟ وردپرس به راحتی این کار را برای شما انجام میدهد .
- تالار گفتگو: تالارها یا انجمنهای گفتگو وب سایتهایی هستند که کاربران در آنها میتوانند در مورد موضوعات مختلف گفتگو کرده و به سوالات یکدیگر پاسخ دهند . این وب سایتها به راحتی با وردپرس قابل ساخت هستند . و یا با افزونه وردپرس پشتیبانی و چت یک سیستم چت و تیکت برای کاربرانتان فراهم کنید .
تواناییهای وردپرس تنها به لیست بالا ختم نمیشود. همانطور که گفتیم امروزه وردپرس آنقدر پیشرفت کرده است که میتوان هر نوع وب سایتی را با استفاده از آن به وجود آورد و لیست بالا تنها به گوشهای از قدرتهای این CMS دوستداشتنی اشاره میکند. سایت املاک در وردپرس، وب سایت های خبری، آموزشی، مهد کودک، هاستینگ، مد و فشن، آرایشگاه و انواع مختلف دیگر را می توانید با وردپرس راه اندازی کنید.
سیستم مدیریت محتوا
همانطور که قبلتر اشاره شد ، سایت¬ها برای مدیریت به دو نوع بخش بندی می شوند : یکی سایت های استاتیک یا ایستا و دوم سایتهای داینامیک یا پویا . سایتهای استاتیک ( ایستا ) معمولا با زبانهای HTML – CSS ایجاد میشوند و هزینه کمتری نسبت به سایتهای داینامیک ( پویا ) برای ساخت دارند . برای راهاندازی وبسایت میتوانید توسط نرمافزارهای مختلفی سایت خود را راهاندازی کنید . در علم طراحی و راهاندازی وبسایت برای پیادهسازی یک وبسایت باید کدهایی نوشته شود . بهعنوانمثال در زبان html برای اینکه یک تصویر در یک صفحه وب قرار دهیم باید کد img src را در کدهای آن صفحه قرار میدادیم .
سایتی که با سیستمهای مدیریت محتوا ایجاد میکنید درواقع همان سایتهای داینامیک یا پویا هستند . اگر درزمینهی طراحی سایت مبتدی هستید و قصد دارید یک وبسایت ایجاد کنید پیشنهاد میکنیم که از سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس استفاده کنید ، چراکه طراحی و برنامه نویسی سایت بسیار وقتگیر و هزینهبر است .
به طور کلی میتوان گفت مشخصات زیر را دارد :
- نصب محلی
- هسته قابل حمل
- پشتیبانی از ساعت محلی
- قابلیت gzip
- سطح دسترسی
- مشخصات کاربران
- پویا بودن و انعطافپذیری بالا
- دارای کتابخانه پلاگینهای وردپرس (رایگان)
- دارای کتابخانه قالبهای وردپرس (رایگان)
- وردپرس شبکه (جهت راه اندازی سیستم وبلاگدهی با وردپرس)
- فهرستهای آبشاری و کرکرهای
- شخصیسازی قالبها، ابزارکها از پنل مدیریت
- ارسال و مدیریت دیدگاه
- راهاندازی تالار گفتگو
- راهاندازی فروشگاه اینترنتی
- فروشگاه فایل
- امکان استفاده از قالبهای بسیار زیبا، که پوستههای تجاری که پولی هستند، بسیار عالی اند
- امکان استفاده از وبسایتهای شبکه ای با وردپرس شبکه
- و چندین مشخصه و ویژگی دیگر
و همچنین موارد استفاده به حالت های زیر است :
- پیادهسازی وبلاگ یا سایتهای شخصی
- پیادهسازی وب سایتهای خبری-اطلاعرسانی
- پیادهسازی وب سایتهای عکاسی
- پیادهسازی وب سایتهای معرفی مشاغل
- پیادهسازی فروشگاههای آنلاین
- راه اندازی سایتهای اجتماعی و انجمنها
- سایتهای دانشگاهی
- وردپرس شبکه
افزایش کارایی و شخصیسازی
قالبها ، تمها و افزونههای آمادهای به صورت تجاری یا رایگان برای کار کردن با این ابزار ارائه شدهاست که با استفاده از آن برخی کارهای متداول را آسانتر و در زمان کمتری میتوان پیادهسازی کرد . به عنوان مثال برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی در کنار سایت وردپرسی کافیست یکی از افزونههایی که برای این منظور طراحی شدهاند را به هسته وردپرس اضافه کرد .
به عنوان مثال افزونههای WooCommerce و EDD دو افزونه وردپرس هستند که برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی جهت فروش کالای فیزیکی یا فایلهای دانلودی استفاده میشوند .
همچنین قابلیت تبدیل شدن سایت به یک شبکه اجتماعی با افزونه قدرتمند Buddypress یا ایجاد یک تالار گفتگو یا انجمن با افزونه BBpress ، در وردپرس وجود دارد . با توجه به فراوانی و تنوع افزونههای وردپرس تقریباً هر امکانی را میتوان به سایت وردپرسی اضافه کرد .

زبان وردپرس چیست ؟
همان طور که اشاره شد به زبان PHP نوشته شده است . همچنین برای ذخیره اطلاعات از دیتابیس MySQL در WordPress استفاده شده است . بسیاری از کاربران در شروع کار با وردپرس سوال می کنند که زبان وردپرس چیست ؟ باید بگوییم که برای طراحی سایت با وردپرس نیاز به دانش برنامه نویسی نخواهید داشت .
وردپرس رویای طراحی سایت در 5 دقیقه را آن هم بدون نیاز به کدنویسی محقق کرده است . این که گفته می شود زبان وردپرس PHP است و متن باز است برای توسعه دهنگان می باشد . یعنی اگر دانشی در زبان PHP داشته باشید به کمک مستندات وردپرس می توانید تغییراتی در آن ایجاد کنید . با توسعه افزونه وردپرس می توان امکانات وردپرس را نیز افزایش داد . افزونه های متعددی برای وردپرس نیز توسط توسعه دهندگان مختلف ارائه شده است .
مدیریت سایت بدون پنل مدیریت محتوا
خوشبختانه منابع فارسی مثل احسان دانلود وجود دارند ؛ که با فعالیت درزمینه سیستم مدیریت محتوا “ وردپرس ” این امکان را برای شما فراهم کردهاند ، تا با آموزش در این زمینه بتوانید سایتهای قدرتمندی را به وجود بیاورید و به خود را به نهایت قدرت در سایت برسانید .

چرا از وردپرس استفاده کنیم ؟
چون شما با استفاده از این سیستم میتوانید بدون کد نویسی و هیچ تخصص خاصی سایت خود را راهاندازی کنید . همینطور این امکان را دارید که کار با این سیستم را در زمان بسیار کوتاهی یاد بگیرید ، چراکه استفاده از این سیستم بسیار راحت میباشد . همچنین با استفاده از وردپرس دیگر نیازی به استخدام یک فرد برای پشتیبانی سایتتان ندارید و خود به تنهایی میتوانید سایتتان را مدیریت کنید . همچنین میتوانید از پشتیبانی احسان دانلود در هر زمینه ای کمک بگیرید .
حالا بهتر است کمی به ویژگی های کلیدی وردپرس بپردازیم . ببینیم این سیستم مدیریت محتوای محبوب دقیقا چه خصوصیتی دارد که اینقدر در میان طراحان جا افتاده و کاربردی واقع شده ؟
-
طراحی ظاهر و قالب
پس از نصب و راه اندازی ، حالا نوبت به این می رسد تا طراحی ظاهر آن را به دلخواه خود تغییر دهید که در این مورد می توانید از بخش نمایش | پوستهها اقدام به اعمال تغییرات ظاهری سایت خود کنید .
پوسته ، قالب وردپرس یا همان WordPress theme طرح ظاهری وبسایت شما را تشکیل میدهند که می توانید با استفاده از زبان های مختلف برنامه نویسی همچون Css ، بسته های فونت آیکون و… از ظاهری بروز در آن استفاده کنید . قالب های مختلف ورود پرس بسیار زیاد هستند و میتوانید در احسان دانلود قالب دلخواه خود را بیابید .
-
ایجاد بخشهای گوناگون با استفاده از افزونهها
پس از سفارشی سازی ظاهر سایت خود کار به همین جا ختم نشده و قادر خواهید بود تا هر نوع بخش دیگری را به وردپرس برای موارد گوناگون اضافه کنید.
افزونه را می توان به عنوان بسته های نرم افزاری کوچکتر در وردپرس در نظر گرفت که با قرارگیری در وردپرس به عنوان یک مکمل عمل کرده و با برنامهنویسی خاصی که روی آن ها صورت گرفته است وظیفه خاصی را انجام میدهند .
اگر بخواهم با ذکر مثال به این موضوع اشاره کنم ساده ترین کار ساخت فرم است . برای ساخت فرم در وردپرس لازم است تا از یک افزونه استفاده کنید که به راحتی میتوانید از بین افزونه های موجود در احسان دانلود ، افزونه ساخت فرم را دریافت کنید .
-
توابع وردپرس چیست؟
افزونهها و قالب های وردپرس برای نمایش اطلاعات پویا در سایت از توابع وردپرس استفاده میکنند . توابع وردپرس یک سری کدهای برنامه نویسی php هستند که از آن ها می توان برای نمایش اطلاعات پویا در وردپرس استفاده کرد . اطلاعات پویا همان اطلاعاتی هستند که در پایگاه داده وردپرس قرار دارند که از جمله آن ها می توان به محتوای نوشته ، برچسب نوشته ، دسته بندی نوشته و.. اشاره کرد که با قرار دادن تابع وردپرس مربوطه در قالب و یا افزونه وردپرس می توان آنها را فراخوانی کرده و در سایت و صفحات گوناگون نمایش داد .
توابع وردپرس به صورت پیشفرض در آن قرار دارند و علاوه بر آن با کدنویسی در قالب وردپرس و افزونه وردپرس نیز قادر خواهید بود تا اقدام به ساخت توابع جدیدی در وردپرس کنید . پس عملا نمی توان گفت که توابع وردپرس محدود به تعداد خاصی خواهند بود . در طراحی قالب و افزونه وردپرس لازم است تا با توابع پیشفرض وردپرس به صورت کامل و جامع آشنا باشید تا در طراحی های خود از آنها استفاده کنید.
-
روابط خوب آن با موتورهای جستجو
خوشبختانه وردپرس با طراحی و کدنویسی مناسب برای موتورهای جستجو نظیر گوگل به صورت استاندارد و بسیار مناسبی بهینه سازی شده است . بر همین اساس در میان CMS های موجود به جرات می توان گفت که وردپرس از نظر SEO و یا همان بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو بهتر عمل کرده و یک گزینه عالی برای راه اندازی وبسایت خواهد بود .
بنابراین پیشنهاد میکنم اگر قصد استفاده از هرگونه قالب و افزونه وردپرس در سایت خود را دارید حتما از شرکت و یا شخصی بخواهید که در طراحی خود سئو و بهینه سازی قالب را مدنظر قرار داده و به صورت بهینه و بالاترین سطح ممکن از آن استفاده کند . اگر می خواهید قبل از استفاده از وردپرس و راه اندازی سایت اطلاعات بیشتری درمورد سئو و بهینه سازی به دست بیاورید، میتوانید اطلاعات موجود در احسان موبایل را به طور کامل بررسی و مطالعه کنید .
-
امنیت
زمانی که به فکر طراحی سایت و اجرای آن برای کسبوکارمان هستیم مهمترین اصل امنیت سایت است، که به آن اهمیت زیادی میدهیم . یکی از مهمترین و کلیدی ترین موارد پس از راه اندازی سایت و یا هر نوع نرم افزاری مسئله امنیت آن می باشد تا بتوان از نفوذ و سوء استفاده هکرها در آن جلوگیری کرد ، وردپرس نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در هربار بروزرسانی موارد امنیتی و راه هایی که ممکن است تا از طریق آن به وبسایت ها نفوذ شود را مورد بررسی قرار داده و سد راه نفوذ کنندگان می شود . اما رفع مشکل به این معنی نیست که آن را یک سیستم غیرایمن تلقی کنید .